Jemioła pospolita kojarzy nam się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia jako ozdoba wieszana przy suficie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż oprócz tej popularnej funkcji ma ona wiele właściwości leczniczych. Badania wskazują, że w zależności, na którym drzewie pasożytuje, zawiera bogaty zasób składników takich jak aminokwasy, awonoidy, tosterole, peptydy, lektyny, polisacharydy oraz alkohole cukrowe.
W walce z nadciśnieniem, miażdżycą i menopauzą
Dobroczynne właściwości jemioły pospolitej wykorzystywane są przede wszystkim w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, a także procesem przekwitania. Preparaty z jemiołą działają także uspokajająco i moczopędnie. Ponadto ziele to wspomaga układ odpornościowy oraz niszczy komórki nowotworowe. Wykorzystywane jest również w problemach z miesiączkowaniem.
Zbieranie i przechowywanie
Jemiołę pospolitą należy zbierać w okresie od grudnia do marca. Najcenniejsze składniki znajdują się w zielu rosnącym na dębie i jabłoni z uwagi na największą ilość lektyn. Należy gromadzić wyłącznie liście oraz cienkie łodygi, owoce w postaci białych, lepkich kulek są bezużyteczne. Ważne jest, aby suszyć roślinę w temperaturze nie przekraczającej 25 stopni, gdyż tylko wtedy zachowuje ona wszystkie cenne substancje. Prawidłowo wysuszone ziele należy przechowywać w papierowej torbie w przewiewnym miejscu. Dysponując takim naturalnym asortymentem możemy przyrządzać napary, które łagodzą stres, rozdrażnienie oraz obniżają ciśnienie.