Tyrozyna jest aminokwasem endogennym, a więc organizm wytwarza ją sam. Wystarczy mu tylko dostarczyć fenyloalaniny, która przetwarzana jest właśnie w tyrozynę. Oprócz tego, że jest jednym z aminokwasów wchodzących w skład białek, pełni jeszcze inne, bardzo ważne dla organizmu funkcje, zwiększony poziom tyrozyny może być w pewnych sytuacjach korzystny. Jakie są więc najlepsze źródła tyrozyny?
Naturalne źródła tyrozyny
Bardzo dobrym źródłem tyrozyny jest mleko i różnego rodzaju przetwory mleczne, jak na przykład różnego rodzaju sery. Bogate w ten składnik są również jaja. Duże ilości tego aminokwasu znajdują się również w mięsie różnych zwierząt, w tym również w rybach. Z produktów pochodzenia roślinnego w tyrozynę bogate są produkty bogate w białka. Będą to na przykład rośliny strączkowe, na przykład soja (poleca się różne przetwory sojowe, jak mleko sojowe, czy tofu). Dobrymi źródłami są również różnego rodzaju nasiona i orzechy.
Tyrozyna w kapsułkach
Popularnym sposobem suplementowania tyrozyny jest przyjmowanie tyrozyny w kapsułkach. Plusem takiego postępowania jest to, że można dokładnie ustalić ilość spożywanej substancji i dobrać odpowiednią dla siebie. W ten sposób suplementowany środek jest cenioną pomocą w treningach fizycznych i nauce, choć nie powinien być stosowany regularnie. Zbyt wysoki poziom tyrozyny przez dłuższy czas może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.