Witamina D3 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi mineralnej organizmu człowieka. Postać witaminy D, która jest syntetyzowana w organizmie, nosi nazwę „cholekalcyferol” (witamina D3). Cholekalcyferol jest syntetyzowany w komórkach skóry pod wpływem promieniowania ultrafioletowego (UV-B). Dlatego witamina D3 nie do końca odpowiada definicji witaminy. Jednak w każdym przypadku jest to niezbędny składnik odżywczy. Głównym źródłem witaminy D3 jest światło słoneczne.
Wchłanialność składników aktywnych
Niektóre czynniki mogą upośledzać syntezę witaminy D w skórze: filtry przeciwsłoneczne o współczynniku ochrony powyżej 8, podeszły wiek, ciemna karnacja, miejsce zamieszkania na północ od 40 stopni szerokości geograficznej północnej. Ponadto synteza witaminy D jest również zmniejszona w okresie zimowym. Na obniżony poziom witaminy D najbardziej narażone są niemowlęta karmione piersią, osoby starsze, otyłe oraz osoby w każdym wieku. Oprócz korzyści dla zdrowia kości, najnowsze badania naukowe wykazały korzystny wpływ witaminy D3 na ogólny stan zdrowia. Witaminę D3 można zakupić w większości aptek i sklepów zielarskich, np. https://evita.sklep.pl/pl/c/Witamina-D3/2222885.
Główne korzyści z witaminy D3
Odpowiednie spożycie witaminy D (kalcyferolu) jest niezbędne dla następujących funkcji:
- Utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforu we krwi
- Tworzenie i zachowanie tkanki kostnej
- Kontrola podziału i różnicowania się komórek
- Reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dawkowanie i podawanie witaminy D3
Dorośli i dzieci od 3. roku życia – 1 kropla (500 j.m.) dziennie z posiłkami lub według zaleceń lekarza. Można nakładać na łyżkę z jedzeniem, na kawałek chleba itp. Czas stosowania – 1-2 miesiące.
Wskazania do przyjmowania witaminy D3
Witamina D3 jest polecana jako dietetyczny suplement diety. Naturalna witamina D3 pomaga uzupełnić jej niedobór w organizmie, lepiej przyswajać wapń, wzmocnić kości, zęby, zmniejszyć ryzyko osteoporozy, zwiększyć siłę mięśni, poprawić odporność i zmniejszyć ryzyko przeziębień. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i rozrodczy, zwiększa poziom serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”, oraz poprawia nastrój.